Kırmızı Kaliforniya Solucanı














KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI

 

Organik dönüştürülebilir atıklarınız biriktiğinde onları atmayın, çünkü bu atıkları organik gübreye dönüştürebilecek kırmızı kaliforniya solucanlarımız var. Kendi kırmızı kaliforniya solucanlarınıza sahip olabilirsiniz. Bu canlılar 2-10 cm uzunluğunda ince yapılı canlılardır; ancak yaptıkları işler çok büyüktür. Bu solucanlar bir grup oluşturduğunda, obur organik tüketicilere dönüşürler ve önlerine çıkan tüm organik maddeleri tüketirler. Tonlarca bitkisel ve hayvansal atığı kaliteli organik gübreye dönüştürürler. Doğru besleme ve zengin mama içeriği ile tarla, sera, bahçe ve çim sahalar için siyah altın olarak bilinen çok kaliteli solucan gübresi elde edilir.

 

Bu solucanlar ile üretilen organik gübre normal bir topraktaki fosfordan 7 kez, azottan 5 kez ve potasyumdan 11 kez daha güçlüdür. Bu güçlü gübre tamamiyle organik atklarınızdan elde ediliyor. Önemsemediğimiz attığımız çöplerimiz bu solucanlar ile çok kaliteli humus madde haline geliyor. Kırmızı kaliforniya solucanları dünyanın en iyi bahçıvanlarıdır. Hem tarla hem de bahçelerimiz için bize organik gübre üretirler. Atıkları dönüştürmek, toprakta kullanılan sentetik zararlı gübre ihtiyacını azaltmak ve topraktaki organik madde miktarını arttırmak gibi 3 önemli özellik kırmızı kaliforniya solucanları ile mümkün.

 

Solucanlarımızın küçük olduğuna bakmayın, onlar dünyayı kurtarabilecek kadar büyük bir iş yapmaktadırlar. Solucanlarımızın türü, eisenia foetida adıyla bilinen uluslararası alanda red wiggler olarak adlandırılan ve ülkemizde kırmızı kaliforniya solucanı olarak tanıdığımız türdür. Dünyanın en iyi kompost dönüştürücü solucanları olarak ön plana çıkmışlardır. Hızlı bir şekilde ürerler, hızlı bir şekilde gübre üretirler ve çok farklı ortam şartlarına uyum sağlayabilirler. Sağlıklı solucanlar sağlıklı kompost (solucan gübresi) üretirler.

 

BAKIM

 

Kırmızı Kaliforniya Solucanı"nı teslim aldıgınız zaman minimum 60cmx60cm boyutlarında plastik bir kabın içine  gazete kağıdını şeritler şeklinde kesip solucanlara yatak olması için yerleştiriniz.

Daha sonra teslim aldıgınız kutu içindeki solucanları gübreleriyle birlikte plastik kabınıza dökünüz.

Solucanların içinde bulundugu gübrenin nemini 3-4 günde bir kontrol etmelisiniz.

Gübre ne çok ıslak olacak ne de kupkuru.Elinize giydiginiz bir eldiven ile gübreden bir avuç alıp sıkınız,sıkınca avucunuzdan en fazla 1-2 damla su damlamalıdır.

Gübreyi avucunuzda sıktığınız zaman yapışıp topaklanıyorsa ortamın nemi uygun demektir.Tek yapmanız gereken 3-4 günde bir pülverize şeklinde nemlendirmenizdir.

Solucanlarınıza evdeki meyve sebze artıklarını blender geçirerek vermelisiniz veya sığır gübresi temin edebilirseniz sadece bu gübre ile besleyebilirsiniz.

Solucanlara verilevek mutfak artıklarınızı kapalı bir kapta 15 gün beklettikten sonra fermente olduğundan emin olup verebilirsiniz.

Mama vermeden önce mutlaka kabınızın bir kenarına bir tutam koyarak 1-2 gün bekleyin.solucanların mamaya girip girmemelerini gözlemlemelisiniz.

hazırlamış oldugunuz mamaya girmişlerse mamayı kabınızın içindeki gübreyi 2-3 cm üstünü kapatacak şekilde verebilirsiniz.

Solucanlar yemi gübreye dönüştürdükçe, yem eksilmeye başlayacak ve solucanlar en üst kısımda dolaşmaya başlayacaktır. Her defasında bir parmak kalınlığında  hazırladığınız yemi ekleyip üst kısımlar kurur gibi olunca su püskürtün.

Kabınızın içindeki mamayı solucanlarınız hızla tüketecekler ve ortaya çok değerli bir gübre olan solucan gübresi cıkacaktır.

Artık yapmanız gereken ise kabınızın içindeki solucan gübresinden solucanları ayırıp gübreyi hasat etmenizdir.

Bunun için ise kabın içine delikli bir bez,ağ,çuval benzeri içinden solucanların geçebileceği bir örtü koyarak üzerine taze mama ilavesi ile solucanların deliklerden ağın içindeki taze mamaya geçmesini beklemektir.Sonrasında delikli bezinizi kenarlarından tutarak içindeki solucanlar ile birlikte hazırlamış oldugunuz 2.bir kaba aktarmaktır.2.kabı hazırlarken yatak yapmayı unutmayın.

Solucanları aktardıktan sonra 1.kabınızda bulunan tüm gübre solucan gübresidir ve bu gübreyi balkonunuzda veya arka bahçenizde organik sebzeler,meyveler yetiştirmek için kullanabilirsiniz.Saksı bitkileri ve çiçekler içinde bulunmaz nimettir.

 

DİKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Yem kalitesi solucan yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Yemi gübrenin içindeki mikroorganizmalar meydana getirmektedir.

Yem için kullanacağınız atıkları mümkün olduğunca küçük parçalara bölerek hazırlayınız.

Yem içerik bakımından hep aynı standartta ve aynı cins atıklar, aynı oranda karıştırılarak hazırlanmalıdır.

Zamanında beslemelidir.

Nehir, kaynak veya kuyu suyu kullanılır. Klorlu su zararlıdır, bekletip kullanmak gerekir. Ayrıca yağmur suyu da kullanılabilir.

Ortam sıcaklığı +5 ile +30°C olmalıdır.

Solucanların sindirim sistemi asidik besinlere karşı duyarlı. Tüm narenciye kabukları,portakal, limon, mandalina , soğan sarımsak,domatez et ve süt ürünleri, sirke, iğne yapraklı olan çam vs. ağaç yaprakları, meşe yaprağı kesinlikle solucanlara verilmemelidir.

Solucan Gübresinin sebzelerde dikim öncesi sıraya atılması önerilir. Dikim sonrası atılması zorunluluğu durumunda fidenin yaprak iz düşümüne denk gelen toprağa uygulanması önerilir.  
Solucan Gübresinin ağaçlarda dikim öncesi ve sonraki dönemlerde yaprak iz düşümüne denk gelen toprağa uygulanması önerilir. 

 

SIK SORULAN SORULAR

 

1- Kırmızı kaliforniya solucan gübresi koku yaparmı?

 

Kaliforniya solucan gübresi hiç bir şekilde koku yapmaz.Bulunduğu ortamda kokusuz olma özelligi ile diğer gübrelerden farklıdır.

 

2-Kırmızı kaliforniya solucanları ne yer?

Solucanlar yemeği çok severler ve zamanlarının çoğunu da yiyerek geçirirler.Sizin gibi solucanlarında sevdiği ve sevmediği yiyecekler vardır.kompost hazırlarken meyve ve sebzeler tercih edeceklerimizdendir.Kabak,muz kabukları,çay posası,yumurta kabukları,kahve telvesi,kuru yapraklar,meyve ve sebze,fermente olmuş hayvan gübresi,gazete karton verebilirsiniz.

 

 

3-Kırmızı kaliforniya solucanları ne yemez?

 

Solucan kabınıza turunçgiller,soğan,sarımsak tuzlu ve asitli yiyecekler verilmez.Domatez patatez verilmez.Et ve süt ürünleri kullanmamanız gereken yiyecceklerdir.şeker ve işlenmiş gıda atıkları narenciye portakal,limon,mandalina vb.ekmek,hububat,tereyağ bitkisel yağlar,salata sosları verilmemelidir.

 

 

4-Yıllık sıcaklık ortalaması düşük olan bir yerde, solucan yetiştirmek istiyorum. Kış aylarında üretim yapabilir miyim?

 

Evet, kesinlikle yapabilirsiniz. Kırmızı kaliforniya solucanları 5 ile 30 C arasında normal olarak faaliyetlerine devam eder. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak, solucan yığınlarının % 60 ile 90 arasında nem oranında tutulması ve ortam sıcaklığının 0 C'nin altına düşmemesi 37 C'nin üzerine çıkmaması şartıyla solucan yetiştirmek mümkündür.

 

5- Solucan siparişi vermek istiyorum; ancak taşıma esnasında solucanlarımın başına kötü bir şey gelir mi?

 

Solucan siparişlerinin en geç 7 gün içerisinde teslim edilmesini sağlayacak şekilde planlama yapıyoruz. Solucan siparişlerinin büyük çoğunluğu 1 ile 2 gün içinde müşteriye teslim edilir. Ancak tesisimize coğrafi olarak uzak yerlere gönderim süresi 3 günü bulabilmektedir. Solucanlarınıza yeterli miktarda oksijen, nem ve mama sağlayacak özel kaplarda kargoya teslim ediyoruz. Her türlü koruma ve önleme rağmen taşıma esnasında solucanlarınızın başına kötü bir şey gelmesi halinde, bu durumu hemen bize bildirmeniz ve ürünü iade etmeniz karşılığında yeni solucanlarınız ile değişim yapmaktayız.Ayrıntılı bilgi için teslimat koşullarımızı inceleyebilirsiniz.

 

6- Solucan siparişi verdiğimde belirttiğim adreste olamazsam solucanlarımı canlı teslim alabilir miyim?

 

Hem evet hem de hayır.Solucanlarınızı hemen teslim almanız onları canlı ve sağlıklı bulabilmeniz için çok önemlidir. Solucanlarınız uzun süre gönderim kabında yaşayabilir; ancak kargo şubesinde hangi koşullarda tutulacakları bizim kontrolümüz dışında olacaktır. Sipariş vermeden önce teslimat koşullarımızı okumanız, gerekirse firma temsilcimize bilgi vermeniz doğru olacaktır.Sizin için en uygun gönderim zamanı ve şartlarını ayarlamak bizim sorumluluğumuzdadır.

 

7-1000 Adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı ne kadar solucan gübresi üretir?

 

1000 Adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı günde ortalama 150 ile 300 gr arasında solucan gübresi üretir. Aynı zamanda her 3 ayda sayılarını 2 katına çıkarırlar. Böylece solucan sayınız artarken gübre üretim miktarınızda artacaktır. 1000 Adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı satın aldığınızda 1 yıl içinde bu sayı 16000 adede çıkmış olacaktır.

 

8-Solucan satın alımında miktar sınırı veya gönderim sınırlaması var mıdır?

 

Hayır hiçbir sınırlamamız yoktur.Türkiye genelinde herhangi bir sınırlama olmaksızın profosyonel ekibimiz ile hizmet vermekteyiz.

 

9- Neden bizi tercih etmelisiniz, diğer firma ve üreticilerden farkımız nedir?

 

Müşterilerimizin ilk tercihi olmak gibi bir anlayışla hareket ederiz. Siparişiniz öncesi ve sonrası her türlü sorunuza cevap verebilecek tecrübeye ve  iletişim kanallarına sahibiz. Solucanlarınızın size canlı ve sağlıklı ulaştırılması konusunda hassas davranıyoruz. Hem anlaşmalı olduğumuz kargo firması ile hem de gerektiğinde kendi araçlarımız ile solucanlarınızı özenle taşıyoruz. Bu yüzden canlı teslim garantisi verebiliyoruz.







 

Yorumlar